---
title: Usuwanie, anulowanie czy blokada obsługi dokumentu?
description: "W systemie PP Mag można zatrzymać obsługę dokumentu na kilka sposobów. Poniżej znajdziesz porównanie tych trzech metoda: usuwanie, anulowanie i blokadę obsługi. ## **Usuwanie dokumentu** Usunięcie dokumentu z systemu PP Mag spowoduje usunięcie jego danych z bazy programu wraz z…"
url: "https://ppmag.pl/docs/usuwanie-anulowanie-czy-blokada-obslugi-dokumentu/"
updated: "2025-12-15"
category: PP Mag / Start i Administracja
---

# Usuwanie, anulowanie czy blokada obsługi dokumentu?

W systemie PP Mag można zatrzymać obsługę dokumentu na kilka sposobów. Poniżej znajdziesz porównanie tych trzech metoda: usuwanie, anulowanie i blokadę obsługi.

## **Usuwanie dokumentu**

Usunięcie dokumentu z systemu PP Mag spowoduje usunięcie jego danych z bazy programu wraz z powiązanymi z nim danymi (pozycje, listy, opakowania itd.).
 Jeżeli usunięty dokument jest aktualnie przetwarzany na urządzeniu mobilnym, to nie będzie możliwe przekazanie jego stanu na serwer.
 Jeżeli dokument w systemie ERP będzie spełniał kryteria importu do systemu PP Mag, to może zostać zaimportowany ponownie, ale nadany mu zostanie nowy identyfikator i będzie traktowany jak “**nowy**” dokument.

 Uwaga! Operacji usuwania nie można cofnąć.

## **Anulowanie dokumentu**

Anulowanie dokumentu spowoduje zmianę jego statusu na “**Anulowany**” oraz **usunie** powiązanie z użytkownikiem oraz nośnikiem. Nie zostanie on jednak usunięty z bazy danych i będzie dalej widoczny. Dzięki temu zachowane też zostaną powiązane dane (statusy, opakowania, listy, pozycje) pozwalające sprawdzić co się z tym dokumentem działo.
 Jeżeli dokument był przetwarzany na urządzeniu mobilnym w trakcie gdy został anulowany, to **nie** będzie możliwe przekazanie jego stanu na serwer.

 Ze statusu “Anulowany” możliwe jest tylko przejście do statusu “Brak” lub “Gotowe do wydania” (dla wydań) i “Gotowe do rozłożenia” (dla przyjęć).

## **Blokada obsługi**

Blokada obsługi dokumentu nie zmienia jego statusu, ani nie usuwa powiązań z operatorem czy nośnikiem. Blokada obsługi “**zamraża**” stan dokumentu . Możliwe jest podglądanie powiązanych danych (statusy, pozycje, opakowania, listy), ale nie można na nim wykonywać żadnych operacji.
 Jeżeli dokument był przetwarzany na kolektorze w momencie zakładania blokady obsługi, to**nie** będzie można przekazać stanu dokumentu na serwer.
 Po zdjęciu blokady obsługi, można dalej pracować na dokumencie.
 Podczas dodawania i zdejmowania blokady obsługi dokumentu, system prosi o wpisanie uwag - warto w tym miejscu opisać dlaczego taka blokada zostaje nałożona lub zdjęta. Nałożenie i zdjęcie blokady znajduje odwzorowanie na liście statusów.
